2020 YILINDA ÇIKMIŞ 10 YENİ OYUN
- Hakan Gölbek
- 3 Şub 2021
- 6 dakikada okunur
Bu yazıda gazetemizde ilk iki ayda benzeri pek olmayan bir konuyu ele alacağız. Açıkçası yenilerine de vesile olması dileğiyle yazmak istiyorum. Pek benzeri şu ana kadar yazılmamış olsa da bilgisayar oyunlarını ve onlar hakkındaki yazıları gerçekten seven bir okuyucu kitlesinin varlığına inandığım için böyle bir liste yapmak istedim. 2020 yılında çıkmış olan 10 adet oyundan bahsettim. Bu liste kesinlikle bir kalite sıralaması değil veya objektif bir liste de değil, herhangi bir araştırmaya dayanmıyor, kötüden iyiye veya iyiden kötüye de gitmiyor. Sadece 2020 yılında çıkmış 10 adet oyunu barındırıyor. Bu oyunların hepsini oynamış olarak yorum yapmayacağım. Oynadıklarımdan daha çok bahsedeceğim, oynamadıklarımı ise gördüğüm kadarıyla aktaracağım. En azından hepsinden uzunlu kısalı bildiğim kadar yorum yapacağım. Umarım gazetemizde buna benzer yazılar görmekten hoşlanırsınız. O halde ilk oyunla başlayalım.
Fall Guys: Ultimate Knockout

Fall Guys açıkçası bu yazıyı okuyan herkesin bildiği bir oyundur diye düşünüyorum. Hatta oyunlarla arası olmamasına rağmen şöyle bir göz atanlar bile bu oyunu muhtemelen biliyordur. Kısmen bu yüzden ilk sıraya koydum. 2020’nin şubat ayında çıkmış, ortalarına doğru da patlamış bir oyun. Son iki aydır adını fazla duymasak da çok popüler oldu. Hoplamalı, zıplamalı, çevrimiçi ve kısmen rekabet unsuru içeren bir oyundur. Açıkçası grafikleri biraz daha renkliydi. Şahsen oynamadım fakat oturup zaman geçirmek için yeterli. Oyun deyince sert çizgileri ve beklentileri olan kişileri pek etkilemez diye düşünüyorum. Oyunda farklı parkurları ve mücadeleleri tamamlayıp yarışıyorsunuz. Böylece sona kalmaya çalışıyorsunuz. Oynayan bir iki arkadaşımın yorumunu da aldım. Oyuna yeni başlayınca eski oyuncularla mücadele etmenin zor olduğunu düşünüyorlar. Ama yine de ilgilenenin şans vermesi gereken bir oyun.
Valorant

Valorant’ı herkes duymuştur diye düşünmüyorum ve yine az çok popüler bir oyun bana kalırsa. Aslında bu oyun daha uzun konuşmayı hak ediyor. Hatta mümkün olursa bir başka yazıda konuşuruz da. Fakat şu anlık yüzeysel bir özet yapmak makul olur. Valorant beşe beş oynanan rekabetçi bir MMOFPS oyunu. CS:GO’nun şu anlık en büyük rakibi denilebilir. Çoğunlukla da CS:GO ile kıyaslanıyor. Burada böyle detaylı bir kıyasa girmeyeceğim fakat karşı karşıya koymamız bu oyun için şarttır. Valorant, League of Legends oyununun yapımcısı ve yayıncısı Riot Games tarafından geliştiriliyor. Bu durum oyun için ciddi bir avantaj. Hem oyunun bütçe sıkıntısı çekmeyeceğini hem de deneyimli bir firma tarafından geliştirileceğini gösteriyor. İki oyunda da eşit zaman harcıyorum kendi adıma konuşacak olursam. Her iki oyunun da eksileri ve artıları var. Bunlar bu yazıda kıyaslanabilecek kadar az değil. Ama özellikle Valorant’ın Türkçe seslendirmeleri beni tatmin etti. Yani ana dilinde oyunu duymak, oyunu yapan firmanın bu seslendirmeyi yaptırması ayrı bir güzel. CS:GO oynayan herkes bir defa bakmalı. Bu oyunla alakalı detaylı bir kıyas yazısı önümüzdeki aylarda umarım gazetemizde olur. Ama 2020 yılında çıkmış yeni bir oyun olan Valorant, en büyük haberlerden biri.
Cyberpunk 2077

Yine popüler bir oyunla devam edelim. Cyberpunk artık duymayanın kalmadığı bir oyun. Herkes oynadığı için değil gerektirdiği sistem kaynakları ve optimizasyon sorunları ile 2020’nin sonuna yetişip ağızlardan düşmez oldu. Şayet bana ülkede böyle bir oyunu oynayanlar çok azdır gibi geliyor. Oyunu oynayabilecek sistem gücüne sahip bir bilgisayarı olan kişi sayısı bile azken +50GB indirilmesi gereken oyun dosyalarını da indirmek ayrı bir çile. İnternet hızlarımızın çok da iyi olmadığını biliyoruz. Fiyatına gelmiyorum bile. Herkesin alıp oynayabileceği bir oyun değil. Gündeme de oynanışıyla düşemedi pek. Oyunun bilgisayarlarda yaşattığı optimizasyon sorunu daha çok konuşulur oldu. Ama oyun büyük bir yapım. Bir devrim bana kalırsa. Grafikleri zaten iyi, ona lafım yok. Hatta 2. bir GTA vakası. Bir bilgisayar gördüğümüzde “GTA açar mı abi?” muhabbeti Cyberpunk’a dönecek gibi. Bana kalırsa Cyberpunk 2030 yılına doğru 2. bir yükselişle karşılaşabilir. Aynı GTA gibi. Tabii bunu zaman gösterecek. Olur da bu dediğim olursa diye tarihe imza atmış olalım. O zaman döner, bu yazıya bir daha bakarsınız.
Half Life: Alyx
Bir başka yakın zamanda oynayamayacağımız oyun da Half Life: Alyx. Bu bir VR oyunu, bu yüzden de çoğumuz önümüzdeki birkaç yılda oynayamayacak. Ama Half Life gibi devasa bir ismin yapımı olması onu önemli yapıyor. Haliyle bu listede yerini alması da gerekiyor. Hikaye, Half Life 2’nin devamı niteliğinde değil. Ondan önceki bir tarihte geçiyor. Yani hâlâ Half Life 3’ü bekleyeceğiz gibi. Alyx bidaha zor göreceğimiz bir yapım olacak. Şayet oyunun satış rakamları yapımına harcanan bütçeyi karşılar mı o bile bir muamma. VR gözlükle oyun oynayabilmek şu an için çok mümkün değil. Ama oyun orada duruyor. Bir gün her zaman oynanmayı bekliyor olacak benim için. Belki on belki yirmi yıla. Ama bir gün bunu da mutlaka oynamak lazım.
Red Dead Redemption 2
Red Dead Redemption, bizim anacağımız adıyla RDR2 GTA serisiyle ün kazanmış Rockstar Games’in geliştirdiği bir oyun. Bu oyun aslında 2019 yılının sonunda çıktı fakat 2020 yılında son halini aldı. Hatta Steam 2020 ödüllerinin de kazananı oldu. Yani bu oyunu 2020’de çıkmış kabul edebiliriz. Western temalı bir senaryo oyunu. Açıkçası epey pahalı bir oyun fakat RDR2 fiyat bağımsız olarak tartışılmaz kalitede bir oyun. GTA serisi ile yeterince kazanmasına rağmen yeni atılımlar yapan Rockstar Games deneyimlerini bu oyunda da kullanmış. Oyun çok yüksek bir beğenilme oranına sahip. Büyük bir çıkışı olmuştu ve beklenen heyecanı da karşıladı. Bu oyun da Cyberpunk gibi gelecekte daha popüler olacak bence. Tabii bunu zaman gösterecek. Türünü sevenler için RDR2 şu anda da güzel bir oyun.
Call of Duty: Black Ops Cold War
Bu oyun üzerinde çok durmayacağım fakat 2020 yılının yine önemli oyunları arasında. Call of Duty serisine şahsen hakim değilim. Çok bir şey diyemem, ne desem yanlış olur. Fakat kesinlikle bu yazıda yer almayı hak ediyordu. Zaten oyunu sevenler de bunu anlamıştır. Bu yüzden ben de bir paragraflık yer verdim.
DOOM Eternal
Köklü bir oyunla devam edelim istedim. Sıradaki oyun DOOM Eternal. Diyecek çok bir şey yok, yine aynı DOOM hissiyatı olan bir oyun. Diyecek bir şey yok dediysem Eternal için dedim. DOOM serisi için çokça şey söylemek mümkün. 1993’de 27 yıllık ilk oyunuyla çıkan DOOM cidden büyük bir yapım. Ama çizgisini bozmayışı da büyük bir başarı şu an için. DOOM 64 de dahil tüm DOOM oyunlarında olduğu gibi Eternal da hızlı bir oyun mekaniğine sahip. İşte DOOM dediğimiz de bu bana kalırsa. Çok dinamik olması DOOM’un asıl özelliği zaten. Hep hareket ve aksiyon içermesi oynadıkça rahatlatıyor. Bu dediklerim tüm DOOM oyunları için geçerli. Kesinlikle 2020’de çıkmış en şahane oyunlardan biridir bana kalırsa DOOM. Tabii hitap ettiği kesime göre. Bu tarz oyunları sevmemek de mümkün ama bana kalırsa sevilmeye layık bir oyun olmuş.
Hades
Çok az bahsetmek istediğim Hades, kendi çapında güzel bir oyun. Haritayı üstten gördüğümüz ve karakterimizi yöneterek savaştığımız sade bir oyun. Farklı yetenekleri üst üste koyuyoruz ve farklı güç komboları oluşturuyoruz. Öldüğümüzde en baştan başladığımız fakat hikayeyi farklı yaşadığımız bir oyun. Yani “Öldüm. Her şey başa döndü, aynı şeyleri yapacağım.” diye bir durum yok. Oyunu daha oynamadım. Oynama listemde şu an fakat “steam ödüllerine” aday gösterildiği için bu listeye layık bir yapımdır diye düşündüm. O yüzden yer almasını istedim.
Minecraft Dungeons

Bu oyunu 15 saate yakın oynadım ve artık üzerinde detaylı konuşabilirim. 2020 yılında çıkan yine önemli oyunlardan biri bence. Ama yeteri kadar konuşulmadı. Minecraft Dungeons bence bildiğimiz Minecraft ile çok farklı aslında. Hatta dokular hariç alakası yok. Oyunu kuş bakışı izlediğimiz bir yapım. Kuş bakışı dedim ama derinlik unsuru da var orası yanlış anlaşılmasın. Oyun biraz daha “arcade” biçiminde hareketli. Canavarlara elimizdeki yakın dövüş silahı ve yayla saldırıyoruz. Savaşırken kullanabileceğimiz yeteneklerimiz var. Hikayesi çok da etkileyici değil. En azından benim için öyleydi. Ama savaş mekanikleri güzel. Oynattırıyor kendini fakat bir süreden sonra tekrara düşüyor. Haritayı tamamen bitiriyorsunuz. Bir oda tam bitti derken o odada almayı unuttuğunuz bir sandık var ve onu almak zorunda değilsiniz fakat o sandıktaki tem olmadan da diğer bölümleri geçmek çok zor. Yani o koca bölümü baştan oynuyorsunuz ve bu çok rahatsız etti beni.oyun süresi uzatılmaya çalışılmış gibiydi. Bu da 15 saat sonunda sıkılmama sebep oldu. Ama yine de oynamaya değer. On beş saat gerçekten iyi bir oynama süresi. Şayet bu yıl yapılmış güzel bir oyun olmuş.
Mount & Blade II: Bannerlord
Listenin sonuna kalan bu oyun, 2020 yılında erken erişime sunuldu. Daha son hâli çıkmasa da bu listede olmayı hak ediyor. Bu oyunun benim için çok ayrı bir yeri var. Açıkçası hepimiz için çok ayrı bir yeri olması lazım. Çünkü bu oyun bir Türk firması olan Tale Worlds tarafından yapıldı ve dünya çapında ses getirdi. Bir Türk firmasından böyle bir oyun çıkması açıkçası beni çok mutlu etti. Zaten Warband’dan da bildiğimiz bir firmaydı Tale Worlds. Böyle bir oyunla çıkmaları ve binlerce insan tarafından beklenmesi gerçekten büyük bir olay. Umarım yine Türk geliştiriciler tarafından bu derecede güzel oyunlar çıkmaya devam eder. Bannerlord bir rol yapma aksiyon oyunu denilebilir. At üstünde savaşıp ok ve yay kullandığınız, kaleler gezip savaşlar yaptığınız bir oyun. Yapay zekâ Warband’a göre çok gelişmiş. Açıkçası tam sürümü çıkmadan yargılanacak bir oyun değil. Ama yine de bu listede kesinlikle bir yeri var.
Bu listede tamamen rastgele ve popüler 10 adet oyundan bahsettik. Tabii ki bu oyun da olsa iyi olurdu dediğiniz çok fazla oyun olabilir. Çok popüler olmasına rağmen bu listeye koymadığım; Resident Evil, Watch Dogs Legion, Last of Us Part 2, Crysis: remastered, Assasin’s Creed Valhalla gibi büyük ve popüler yapımlar da var. Fakat bunların sadece bazılarından bahsedebildik. Yeni yılda daha başarılı yapımlar görmek dileğiyle.
Comments