top of page

TÜRKSAT 5A YÖRÜNGEDEKİ YERİNİ ALDI

Türkiye’nin yeni uydusu Türksat 5A, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden başarılı bir şekilde fırlatıldı. Hava şartlarının uygunsuzluğu nedeniyle Türkiye saatiyle 05.15’te fırlatılan yeni uydumuz, Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi. Ayrıca bu uydu, uzaydaki 4. aktif uydumuz olma özelliğini de taşıyor.



35 Dakika Sonra İlk Sinyal Alındı


Uydudan ilk sinyal, fırlatıldıktan 35 dakika sonrasında alındı. Uydu şu an yolculuğuna devam ediyor ve 4 ay sonra hedeflenen uzaklığa ulaşacak. Ardından gereken testler yapılıp en kısa sürede faaliyetlere başlanacak. Airbus Uzay Sistemleri Başkanı Jean Marc Nasr, "Türksat 5A uydusunun yörüngedeki ömrü 30 yıl olacak. Bu da Türkiye'nin yörünge haklarını güvenceye alacak. Ömrünün uzun olması dolayısıyla uydu, daha kapsamlı operasyonlar gerçekleştirebilecek. Türkiye'nin beşinci nesil uydusu Türksat 5A'nın, önceki jenerasyon uydularına göre kapasitesi %45, ömrü ise iki kat daha fazla olacak." açıklamasında bulundu. Nasr, ayrıca Türksat AŞ ve Airbus D&S arasında Türksat 5A için yapılan anlaşmaların 2017’de olduğunu, anlaşmadan hemen sonra hazırlıklara başlandığını da ekledi. Nasr, "Beşinci nesil uydularda kullanılan yeni teknolojiler, uydunun ömrünün kayda değer şekilde artmasına ve fırlatma ağırlığının azaltılmasına imkân sağlıyor." dedi.


Yeni Nesil Uydunun Hedefi


Türksat 5A; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan geniş bir coğrafyada TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacak. Uydumuz, 12 kilovat gücüyle öncekilerden çok daha kaliteli bir hizmet sağlayacak.


Dört Ay Sonrasında Neler Olacak?


Fırlatılan yeni nesil uydumuz, 4 ay sonra 31° Doğu yörüngesinde görevde bulunacak. İstasyonlarla yönetilecek ve kontrol sistemleri geliştirilecek olan uydumuzun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu’na devredilecek. Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye’nin aktif uydu sayısı, Türksat 5A ile birlikte dörde ulaşmış oldu.


Hatanın Telafisi Olmayabilir!


Uydu teknolojilerinde tek hakkın olduğunu ve cihaz uzaya gönderildikten sonra geri alınma imkanının bulunmadığı apaçık ortadadır. Sebepli veya sebepsiz hatanın telafi edilemeyeceği gerçeği, atılacak her adım için çok ayrıntılı düşünülmesini gerektiriyor. Ciddi ekonomik maliyeti olan bu sistem dolayısıyla uyduların, üretim aşamasından yörüngeye gittikten sonraki bir yıla kadar olan süreç, üretici şirket tarafından sigortalanır. Türksat 5A ve 5B’nin de Airbus tarafından sigortası yapıldı.

Türksat 5B Uydusu Hakkında


Yeni fırlatılan uydumuzun ardından Türksat 5B’nin imalat işlerinin tamamlandığı ve testlerinin yapılmaya başlandığı açıklandı. Şu anda Türksat 5B, tam tarihi net olmamakla birlikte, haziran ayında fırlatılması bekleniyor. Yerli ve milli Türksat 6A için de hazırlıklar başlamış durumda. O da 2022’nin başında uzay yolculuğuna başlayacak. Türksat 6A'nın 42 derecede hizmet vereceği aktarıldı ve uydunun içinde bulunan birçok parçanın Türk mühendisler tarafından tasarlandığını, ana gövdesini oluşturan modelle ilgili test çalışmalarının başladığını vurgulandı.


Uzay Uydu Çalışmaları Devam Edecek!


Önceden fırlatılmış olan RASAT uydumuz, tasarımı üç yıl sürmesine rağmen 2020 itibariyle yörüngedeki 9. yılını tamamladı. GÖKTÜRK-1 uydusu ise herhangi bir kısıtlama olmaksızın, dünyanın her yerinde keşif yapma kapasitesine uygun olarak tasarlanıp uzaya gönderilmişti. Bu uydumuzun ise ömrünün yedi yıl olması bekleniyor. Uzay sektöründe ilerlemeye devam eden Türkiye, çalışmalarına hız kesmeden devam etmesinin yanı sıra üretilen ve tasarlanan uyduların yerli ve milli olmasına büyük önem veriyor.







Kaynakça:



תגובות


Başa dön

bottom of page