top of page

PFIZER/BIONTECH AŞISININ YARATTIĞI REAKSİYONLAR NE KADAR CİDDİ?

Kamu sağlığı uzmanları, Pfizer/BioNTech aşısı olan yüz binlerce insanın içinden çok az kişide görülen alerjik reaksiyonların sebeplerini araştırıyorlar. ABD’de Hastalık Kontrol ve Önizleme Merkezi’nin (CDC) bildirisine göre, 18 Aralık’ta aşı olan 6 kişide anaflaktik şok gelişti. Anafilaksi, hemen tedavi edilmesi gereken ciddi, potansiyel olarak hayatı tehdit eden alerjik bir reaksiyondur. Bu reaksiyon, bireyin alerjisi olduğu nesneye maruz kalmasından birkaç saniye veya dakika sonra ortaya çıkabilir. Bu hastalardan birinin daha önce de kuduz aşısı olduğunda anaflaktik şok geçirdiği açıklanmış ancak diğer 5 kişinin bu tür alerjik reaksiyon riski taşıyıp taşımadığı bilinmiyor.



Bir hafta önce İngiltere’de geçmişinde alerjik reaksiyon riski taşıdığı bilinen iki kişinin de Pfizer/BioNTech aşısı olduktan sonra benzer anaflaksi belirtileri yaşadığı tespit edilmişti. Bunun üzerine sağlık otoriteleri ciddi alerjik reaksiyon riski taşıyanların aşı olmamaları yönünde tavsiyelerde bulunmuşlardı. ABD’de ise Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) daha önce aşılara karşı anaflaksi belirtileri gösterenlerin aşıyı olmamasını önerdi.


Peki, bunlar gerçekten alerji belirtisi miydi? Eğer öyleyse yol açan faktörler nelerdir? Uzmanlara göre olasılıklardan biri, müshil ilaçlarında kullanılan kimyasallar. Çünkü hem Moderna hem de Pfizer/BioNTech aşılarında bu kimyasallar yer alıyor. Bir diğer olasılık da bu vakaların gerçekten alerjik reaksiyon olmaması. Her iki durumda da reaksiyonların nadiren ortaya çıktığını unutmamak gerekiyor.


Alerji ve immünoloji uzmanı Dr. Purvi Parikh,

“Kabızlık tedavilerinde kullanılan ilaçlarda bulunan polietilen glikolün (PEG) aranılan ‘suçlu’ olması büyük bir ihtimal. Çünkü hem Moderna hem Pfizer/BioNTech aşısında bunun dışında yalnızca lipitler, tuzlar ve şeker bulunuyor; bunların da alerji yapması olanaksız.”

dedi.


PEG’in alerjiye çok nadiren yol açtığı bilinse de Science dergisine göre anaflaksiye neden olabilir. Diğer yandan Dr. Parikh bunların gerçekten alerjik reaksiyonlar olmama ihtimali üzerinde duruyor. İnsanların çok heyecanlandıklarında “vazovagal senkop” adı verilen duruma bağlı olarak bayıldıkları biliniyor. Senkop hastalığı anksiyete, korku, ağrı, sıcak ve nemli ortam, uzun süre ayakta kalma gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. İğneden korkan insanlar da kalp atışları ve tansiyonları düşünce bayılabilirler.


Dr. Parikh istatistiksel olarak aşı sonrası alerjik reaksiyon geçirme olasılığını, yıldırım düşmesi yüzünden ölme riskiyle bir tuttu. CDC, bu gibi olumsuzlukların yaşanmaması için aşı olanların 15 dakika gözlem altında tutulmasını önerdi.








Kaynakça:




Comments


Başa dön

bottom of page