top of page

VEFA LİSESİ RESİM KULÜBÜ İLE RÖPORTAJ

Vefa Lisesi Resim Kulübü başkanları Zeynep Sude Küçük ve Ezgi Naz Korkmaz, ayrıca komite üyelerinden Zehra Sultan Culha ile gerçekleştirdiğimiz röportajda kulübün gerçekleştirdiği faaliyetleri, gelecek planlarını ve resim hakkındaki tavsiyelerini konuştuk.



Simay Korkmaz: Merhaba, biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Zeynep Sude Küçük: Merhaba, ismim Zeynep Sude Küçük. 150. dönem IB öğrencisiyim. Şu an hem GazeteVefa’nın hem de Resim Kulübü’nün eş başkanlığını yürütüyorum. Geçmiş yıllarda sosyal medyada resim hesabımda çalışmalarımı paylaşıyordum. Bunun dışında genel anlamda hem resimle hem müzikle iç içeyim. Resimde spesifik olarak suluboya ve karakter tasarımı ile ilgileniyorum.


Ezgi Naz Korkmaz: Merhaba, ismim Ezgi Naz Korkmaz. 151. dönemim. Sude ile birlikte Resim Kulübü’nün eş başkanlığını yürütüyorum. Küçüklüğümden beri hep resime ilgili oldum ve bu ilgimi asla kaybetmemeye odaklandım. Çoğunlukla portre ile uğraşsam da figüratif ve dijital tasarımla da ilgileniyorum.


Zehra Sultan Culha: Merhaba, ismim Zehra Sultan Culha. 150. dönemim ve IB öğrencisiyim. Hem GazeteVefa hem de Resim Kulübü’nde çekirdekte çalışmalarımı sürdürüyorum. Altı yıldır görsel sanatlarla ilgileniyorum. Özellikle dijital sanat ve heykel üzerine odaklanıyorum. Bunların dışında yağlı boya ve sulu boyada da kendimi geliştirmeye çalışıyorum


Resim kulübünü kısaca tanıtabilir misiniz?

Ezgi Naz Korkmaz: Kulübümüz ilk olarak 2017 yılında 149. dönem Şara tarafından aktifleştirildi ve Bora Hoca ile birlikte dört senedir aktifliğini sürdürüyor. Kulübümüzün öncelikli amacı, öğrencilere sanat kültürünü ve sanat sevgisini aşılayarak, resim tekniklerini öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Resime ilgi duymanın, içsel düşünceleri dışa yansıtmayı, özgüvenin oluşmasını, bireysel veya grup çalışmalarında sorumluluk ve iş birliği kabiliyetinin gelişmesini, ayrıca kişiler arasında sevgi, saygı, yardımlaşma gibi duygu ve davranışları geliştirdiğine inanıyoruz ve kulüp üyelerinde de bunları geliştirmeyi hedefliyoruz.


Geçmişte ne gibi faaliyetlerde bulundunuz?

Zeynep Sude Küçük: Geçmiş yıllarda kulüp içi çeşitli sergilere geziler düzenledik. Bunların asıl amacı aslında gittiğimiz sergide sadece eserleri incelemek değil, gittiğimiz her sergide/müzede yanımızda getirdiğimiz eskiz defterlerimize eserlerden ilham alarak eskizler yapmaktı. Bunun yanında kulüpteki arkadaşlarımızla beraber yaptığımız eserler çeşitli etkinliklerde sergilendi. Bu sergilenen eserlerin en önemlilerinden biri 19 Mayıs için Cemal Reşit Rey salonunda düzenlenen şehit öğrencileri anma etkinliğinde sergilenen rölyef çalışmamızdı.

Geçtiğimiz sene pandemi öncesinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İllüstrasyon Kulübü ile beraber karakalem ve suluboya atölyeleri gerçekleştirdik.



Pandemi sürecinde ne gibi faaliyetlerde bulundunuz?

Ezgi Naz Korkmaz: Pandemi boyunca okulumuza yeni gelen öğrencilere ulaşmaya çalıştık ve kulübün yeni dönemi için planlar yaptık. Önümüzdeki günlerde ise dijital ortamda planladığımız faaliyetlerimize başlayacağız.


Geleceğe dönük planladığınız çalışmalar var mı, varsa neler?

Zeynep Sude Küçük: Şu an planını yaptığımız çeşitli etkinlikler var tabii ki. Bildiğiniz gibi pandemi sürecinde pek aktif değildik ve bunun değişmesini istiyoruz. Genel anlamda Resim Kulübü’nü bir topluluk haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken sadece okul içinde veya kulüp içinde kalmak istemiyoruz. İleriki aylarda çeşitli workshoplar, yarışmalar, çekilişler ve seminerler yapmayı amaçlıyoruz. Bunun yanında sanat topluluğunu hayata geçirmek için bir discord server açacağız. Sanatla iç içe olan ve yeni şeyler deneyip yeni insanlar tanımak isteyen herkese açık olacak. Gelişmelerden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmasınlar.


Resim Kulübü’ne katılmak isteyenlere ve resim çizmeye ilgi duyan, başlamak isteyenlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Zeynep Sude Küçük: İlk olarak sanatı seven herkesin katılmasını öneririm. Çünkü dediğim gibi şu an asıl amacımız sanatı seven insanlar için bir topluluk oluşturmak. Yaptığınız resimleri birilerine göstermek, öneri almak ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız kesinlikle çekinmeden katılabilirsiniz.


Zehra Sultan Culha: Özellikle resim çizmek isteyenlerde kendilerini öğrenme sürecini gözünde büyütmek gibi bir engelle karşı karşıya getirdiklerini görüyorum. Nerden başlayacaklarını ve nasıl devam edeceklerini anlamakta sıkıntı yaşayabiliyorlar. Başlangıç seviyesi için birçok medya üzerinde materyal bolluğu varken bu durum aynı zamanda kafa karışıklığına da sebep olabilir. Benim önerim sanatına önem verdiğiniz ve beğendiğiniz sanatçıların izinden giderek onların eserlerinden çalışmalar yapmanız. Kendinizi resim yapmaya alıştırdıktan sonra asıl öğrenme ve gelişim aşamasına geçebilirsiniz. Bu noktada size verilecek her öneri temel kuralları ve konseptleri öğrenmeniz olacaktır. Her ne kadar atılan ilk adımlar ve temel kavramlar mühim olsa da profesyonel olarak yapmadığınız bir iş için kendinizi zorlamanıza gerek yok. Anatomi öğrenmek, renk teorisini bilmek sizi bir adım öne taşıyacaktır ancak başlangıçta kendi kendisine öğreten bir hobi artistinin bu konularda akademi seviyesinde gelişmesini beklemek motivasyonu düşürebilir. Önemli olan sizin resim yapmaktan zevk almanızdır.


Gelişme sürecinde en önemli hususlardan biri de sürekli gerçek hayatı incelemek ve örnek almaktır. Referans kullanımı çoğu artistin kaçındığı bir mesele ancak başlangıç seviyenin öğrenirken en büyük yardımcısıdır. Aynı şekilde sorun yaşanan noktalarda diğer artistlerden yardım almak işleri kolaylaştıracaktır.

Belli bir seviyeye gelen artistlerde de boşluğa düşme hissi yaşanabilir. Yeni bir yetenek öğrenirken birçok üst seviye işlerle karşı karşıya geliriz. Bu bizim estetik zevkimizin geliştiğini gösterir. Yetenek seviyemiz zevklerimize eşleşmediğinde ya da yetişemediğinde motivasyonumuz düşebilir. Bu durumda kendinizi başkalarıyla karşılaştırmak yerine bir önceki halinizden daha iyi olmayı amaçlamalısınız.


Comments


Başa dön

bottom of page